Jesu li probiotici efikasni?

Dobre bakterije su popularna tema, kako među naučnicima, tako i za sve ljude koji brinu o svom zdravlju. Danas se mogu naći u raznim oblicima, u hrani ili kao dodaci ishrani. Pokazuju odlične rezultate u borbi s bolestima sistema organa za varenje, ali čak iako ste zdravi, dodatak dobrih bakterija može doneti prednosti.

 

Kako pomažu dobre bakterije?

Dejstvo dobrih bakterija zasniva se na vraćanju ravnoteže crevne mikroflore. Važno je „hraniti“ dobre bakterije kako bi održale svoj broj i raznolikost u odnosu na loše bakterije, i tako očuvale normalnu funkciju varenja  i crevne sluzokože.

Ravnoteža može biti poremećena zbog stresa, promene ishrane, uzimanja lekova, infekcija ili zbog nekih inflamatornih stanja i bolesti creva. U tim slučajevima je izrazito važno nadoknaditi dobre bakterije koje će omogućiti normalnu funkciju creva.

Takođe, sve više naučnika dolazi do otkrića o povezanosti funkcije creva i drugih sistema organa, na primer neurološkog i imunološkog, i upravo se dobrim bakterijama pridaje velika važnost u tom procesu.

 

Zašto nekima ne pomažu?

Postoji više razloga zašto pojedinci ne osećaju efikasnost dobrih bakterija.

Odabir soja

Danas znamo da nije svejedno koji ćemo soj bakterija odabrati za koju tegobu, budući da različite vrste bakterija različito deluju. Najčešće se u dodacima ishrani nalaze vrste roda Lactobacillus ili Bifidobacterium kojih ima oko 3000 poznatih vrsta. Prolife je ustupio farmaceutima obimnu  dokumentaciju o bezbednosti i efikasnosti. Brojni naučni radovi potvrđuju činjenice o efikasnosti određenog soja dobrih bakterija koji se nalazi u proizvodu, a farmaceuti će preporučiti proizvod koji najviše odgovara tegobama.

Broj živih bakterija

Svaki dodatak ishrani koji sadrži dobre bakterije treba da ima jasno naznačen soj, ali i broj živih bakterija, iskazanih kao broj CFU (Colony Forming Units). Obično se radi o milijardama (109), ali broj koji je potreban da bi preparat bio efikasan takođe zavisi od vrste. Na primer, Prolife pastile sadrže Bacillus coagulans, koji stvara spore i značajno bolje preživljava kiselo okruženje želuca, stoga je potreban znatno manji broj kako bi se postigao efekat (600 miliona).

Tehnologija proizvodnje

Da bi dobre bakterije naselile naš sistem organa za varenje, moraju  biti žive, a hoće li biti žive u trenutku uzimanja zavisi od tehnologiji proizvodnje. Da bi bile žive, bakterijama trebaju: voda, hranjive materije i optimalna temperatura. U proizvodnji tako velikih količina bakterija upotrebljavaju se veliki bioreaktori koji omogućavaju optimalne uslove, ali od ostatka procesa takođe zavisi koliko će bakterija preživeti do konzumiranja.

Pokazalo se da je najbolji način takozvana liofilizacija, odnosno sušenje proizvoda u smrznutom stanju, pri čemu proces ne uništava bakterije, već one samo dolaze u stanje mirovanja. Proizvodi sa liofiliziranim živim bakterijama mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, a u telu se bakterije rehidrišu i aktiviraju.

U roku trajanja proizvoda bakterije uglavnom ostaju žive u broju naznačenom na ambalaži. Vitalnosti bakterija preti jedino vlaga, takozvana slobodna voda, pa je cilj održati bakterije izolovane od vlage. Prolife je osmislio i patentirao „Dry Fill Process“ – proces suvog  punjenja, koji kombinuje sa inovativnom bočicom u 3 faze: dobre bakterije i ostali aktivni sastojci nalaze se u čepu, zaštićeni od vlage posebnim slojevima koji sprečavaju njen prodor, štiteći bakterije. Studije dokazuju efikasnost takve metode u održavanju aktiviteta vode znatno ispod 0,1 tokom 24 meseca i to je garancija da su bakterije stabilne tokom celog roka trajanja.

Zaključak

Kada se ispune svi važni uslovi – dobro odabran soj, dovoljan broj dobrih bakterija i njihova vitalnost, efekat će biti vidljiv. Budući da svaki pojedinac ima jedinstvenu mikrofloru, poput otiska prsta, mogući su izuzeci od ovog pravila, efekat je individualan, stoga nemojte odustati nakon prvog proizvoda s dobrim bakterijama koji vam nije pomogao, postoji pravi izbor za vas!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *