Prebiotici

Jeste li nahranili svoje bakterije?

U svakom trenutku našeg života u dodiru smo sa mikrobima oko nas. Štaviše, ne možemo živeti bez njih jer su oni zaslužni za preradu materija koje su ključne za život. Naš gastrointestinalni (GI) sistem naseljen je sa čak 10 puta više bakterija nego naših (ljudskih) ćeija. Ova složena simbioza omogućava pretvaranje hrane u materije koje naša creva apsorbuju, a telo koristi za zdrav i normalan život. Međutim, tako složen telesni mehanizam ponekad treba tuđu pomoć kako bi održao čovekov imunitet i zdravlje.

Kada govorimo o održavanju zdravlja crevne mikroflore, prvo o čemu se govori jesu probiotici. Međutim, veliku ulogu igraju i prebiotici. Oni su funkcionalna hrana zadužena za održavanje dobrih bakterija koje se nalaze u crevima. Prebiotici su zapravo selektivno fermentabilni sastojci hrane koju unesemo u organizam, neprobavljivi u GI traktu i dolaze do creva gde pozitivno utiču na zdravlje domaćina doprinoseći rastu i aktivnosti određenih bakterija u crevima (bifidobakterija, mlečko kiselinske).

Prebiotici se svakodnevno unose raznovrsnom ishranom – voćem i povrćem kao što su luk, beli luk, banana i špargla. No, to čini vrlo mali deo potrebnog dnevnog unosa, kojeg je u današnje vreme teško u dovoljnoj meri uneti isključivo hranom, a preko je potreban kako bi se pokazao pozitivan učinak na sastav crevne mikroflore i zdravlje ogranizma.

Zbog toga je potrebno ekstraktovati prebiotike iz voća i povrća, a potom ih koncentrisati kako bi korisnici takvih prebiotika zaista osetili dobrobit po zdravlje. Svi danas poznati prebiotici su ugljeni hidrati, međutim od svih poznatih samo četiri tipa su naučno pokazala da imaju pozitivan učinak na zdravlje crevne mikroflore, od kojih je jedan glukooligosaharid. Njegova glavna karakteristika je da obogaćuje bifidobakterije i poboljšava imunološki odgovor na patogene mikroorganizme.

O glukooligosaharidima

Dugogodišnja istraživanja pokazala su da glukooligosaharidi dobijeni iz bakterija roda Gluconobacter oxydans imaju veliki prebiotički potencijal. Štaviše, neke loze ovog mikroorganizma korišćene su za proizvodnju dodataka ishrani koji podižu imunitet.  Novija istraživanja pokazuju povezanost između korišćenja glukooligosaharidnih prebiotika i prevencije dijabetesa tipa 2, od koga boluje čak 92% svih dijabetičara.

Ono po čemu se glukooligosaharid razlikuje od ostalih prebiotika je što ljudski organizam nema enzim koji će ga razgraditi, što znači da će glukooligosaharid doći neoštećen do ciljanog mesta delovanja – creva.

Glukooligosaharid u crevima deluje na način da podstiče rast dobrih vrsta bakterija, naročito bifidobakterija, a njihov rast uzrokuje smanjenje pH u crevima što sprečava mogućnost nastanjivanja patogenih mikroorganizama. Takođe povećava metabolizovanje potencijalnih kancerogenih materija, čime doprinosi smanjenju njihovog štetnog učinka, ali i povećava produkciju vitamina B grupe. Unosom glukooligosaharida dolazi do veće apsorpcije mineralnih materija kao što su kalcijum i magnezijum, što poboljšava terapiju za osteoporozu. Izvrsno su se pokazali i kao intravaginalni tretman žena koje zbog narušene vaginalne mikrobiote (zajednice mikroorganizama) nisu mogle da zadrže plod i iznesu trudnoću do kraja. Istraživanja su potvrdila da se primenom glukooligosaharida uspostavlja homeostaza vaginalne mikrobiote i ispitanice su uspele izneti normalnu trudnoću do kraja.

Glukooligosaharidi ne samo što poboljšavaju mikrobiotu creva, već su delotvorni na bilo kojoj mikrobioti tela, što ih čini vrlo pogodnim za ublažavanje širokog spektra poremećaja ravnoteže u našem organizmu.

Pratite nas na društvenim mrežama
ZastupnikJGL
ProizvođačZeta

Design by: NIVAGO