Antibiotska terapija – kako izbeći neugodne nuspojave

Osim bujanja vegetacije i toplog vremena, proleće je karakteristično i po različitim bakterijskim upalama zbog kojih će lekar pripisati terapiju antibioticima. U tekstu koji sledi ćete saznati kako da lakše podnesete antibiotsku terapiju i zašto je dobro da se ona kombinuje s proizvodima s dobrim bakterijama.

Iako su u upotrebi već više od 70 godina te su, dokazano, u pojedinim situacijama jedini delotvorni u borbi s određenim vrstama bakterija čije prekomerno prisustvo uzrokuje vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, dokazane su i razne neželjene posledice primene antibiotika. Jedna od njih jeste i narušena crevna flora. Naime, kako antibiotik, delujući na neki određeni bakterijski soj, nužno deluje i na ostatak mikroflore u našem organizmu, antibiotska terapija često narušava osetljivu mikrobiološku floru u našem probavnom sistemu. Istraživanja su pokazala da se u lečenju antibioticima zbog disbalansa crevne flore kod gotovo 40 procenata dece i 15 posto odraslih pojavljuje blaži proliv. Često se javljaju nadutost i mučnina.

Da bi se sprečila ta neugodna nuspojava, uporedo s primenom antibiotika preporučuje se uzimanje proizvoda s dobrim bakterijama jer, povećavajući broj bakterija u crevima, one pomažu uspostavljanje balansa u narušenoj crevnoj mikroflori, što pomaže bržem oporavku. Dobre bakterije koje se putem njih unose luče pojačane količine različitih kiselina koje stvaraju prvu liniju odbrane protiv loših bakterija koje mogu izazvati infekciju, a koje često u naš organizam stižu upravo konzumacijom bakterijom kontaminirane hrane.

Na taj način proizvodi s dobrim bakterijama, svojim višestrukim delovanjem, čine terapiju antibioticima podnošljivijom i uspešnijom: osim što sprečavaju razvoj novih bakterija, utiču i na smanjenje negativnih posledica koje izaziva antibiotik. Pored toga što terapiju antibioticima čine podnošljivijom, doprinose i pravilnom uzimanju propisane terapije pa tako i sam proces ozdravljenja čine bržim i uspešnijim. Ono što je važno napomenuti jeste da treba napraviti vremenski razmak od nekoliko sati između uzimanja antibiotika i proizvoda s dobrim bakterijama.

Osim konzumacijom mlečnih napitaka obogaćenih pojedinim kulturama dobih bakterija, dobre bakterije mogu se unositi i kao farmakološki proizvodi, koji se bez recepta mogu nabaviti u apotekama.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.