Bezbrižno na put

I ove godine, uprkos situaciji koja je zadesila celi svet, mnogi će svoj godišnji odmor provesti daleko od kuće. Da bi to prošlo bez neugodnih iznenađenja, evo nekoliko saveta koji vam mogu koristiti.

Koje opasnosti vrebaju?

Možda nećemo imati prilike da putujemo u egzotične i zemlje u razvoju, gde često dolazi do putničkih proliva, ali to ne znači da ne treba da pazimo na zdravlje i kad ne idemo daleko. Neravnoteža u crevnoj mikroflori može uzrokovati niz neugodnih simptoma i pokvariti putovanje.

1. Opstipacija

Oko 40 % ljudi tokom godišnjeg odmora se susreće sa zatvorom. On može biti uzrokovan promenom ishrane, nedostatkom sna i promenom dnevnog ritma (vreme jela i odlaska na spavanje), čak i stresom usled promene mesta boravka. Prilikom vožnje do destinacije dugo sedimo, izbegavamo da pravimo pauze kako bismo što pre stigli, jedemo sendviče, uzimamo malo tečnosti, što nikako nije dobro za zdravu probavu.

2. Proliv

Kupanje u slatkim vodama ili u bazenu može uzrokovati proliv jer se u vodi mogu naći bakterije i virusi. Tokom plivanja progutamo određenu količinu vode, a deca koja često više rone i duže su u vodi popiju više. U plićaku su koncentracije mikroba najveće, tamo se deca često zadržavaju i stavljaju stvari u usta, pa su posebno podložni crevnoj infekciji.

3. Trovanje hranom

Zbog visokih temperatura, tokom letnjih meseci postoji veliki rizik za razmnožavanje bakterija u hrani. Treba paziti koju hranu konzumiramo. Posebno treba obratiti pažnju na sladolede koji su najčešći izvor trovanja salmonelom. Takođe, problem mogu da budu nedovoljno termički obrađeno meso, kremasti kolači, jaja, sosovi i kontaminirana voda za piće.

Prevencija

Kako bi se mogućnost infekcije svela na najmanju meru, preporučuje se korišćenje proizvoda s dobrim bakterijama koji povećavaju broj bakterija u probavnom sistemu i koje mogu biti korisne u vraćanju ravnoteže crevne mikroflore. Posebno su praktični oblici dodataka ishrani u pojedinačnim pakovanjima, koji omogućuju jednostavnu primenu bez vode.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.