Izvor dobrih bakterija

Zajednica dobrih bakterija i drugih mikroorganizama u crevima zavisi od nekoliko faktora, kako od onih vezanih uz životni stil, tako i od uslova u okruženju. Velike promene u ishrani, stres, antibiotici, starenje i korišćenje raznih lekova mogu poremetiti ravnotežu u crevima i uzrokovati neugodne simptome.

Verovatno ste čuli kako u našem organizmu ima 10 puta više mikroorganizama od naših ćelija i zato ne čudi da promene u njihovom sastavu imaju veliki uticaj na naše zdravlje.

Pre svega, neravnoteža u probavnom sistemu može dovesti do loše apsorpcije nutrijenata i lošije funkcije metabolizma i imuniteta. Dobre bakterije u našem probavnom traktu dokazano utiču čak i na nivo energije, raspoloženje i sklonost gojenju pa svaka neravnoteža u probavnom sistemu može uticati na te aspekte.

Možda smatrate da su dodaci ishrani suvišni, ali jeste li se ikad upitali da li dajete svom organizmu sve što mu treba da normalno funkcioniše. Uz današnji način života sve je teže izbeći stres i hraniti se zdravo i raznoliko.

Možda nekad to nije bilo potrebno, ali ukoliko živite užurbano, pod stresom ili uzimate lekove, savet je da uzimate dodatak ishrani s dobrim bakterijama, koje povećavajući njihov broj u crevima mogu biti korisne u vraćanju ravnoteže crevne mikroflore.

Naravno, neophodno je kroz ishranu uzimati što više dobrih bakterija, ali ukoliko je ravnoteža poremećena, broj živih dobrih bakterija, na primer, u jogurtu, neće biti dovoljan da nadoknadi „štetu“, osim ako nećete da konzumirate nekoliko litara dnevno. Jogurt obično sadrže do milion živih bakterija po mililitru, dok dodaci ishrani imaju i do nekoliko milijardi dobrih bakterija, odnosno 1.000 puta više.

Takođe, osim na broj, treba obratiti pažnju na raznolikost vrsta koje sadrži proizvod koji uzimate (raznolikost je uvek poželjna), kao i na mogućnost tih bakterija da prežive kiseli pH u želucu.

Iz svih navedenih razloga jasno je da se preporučuje korišćenje ispitanih vrsta dobrih bakterija koje sigurno mogu preživeti put do creva u dovoljnom broju, tamo se naseliti i uspostaviti preko potrebnu ravnotežu crevne mikroflore.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.