Kako se rešiti nadutosti

Muče vas neprijatni simptomi posle obroka? Svi volimo dobru hranu, ali ljubav ponekad nije uzvraćena. Čak i najzdravija hrana može biti uzrok nadutosti i nelagode. O čemu je reč? Mislimo da je probava jednostavan proces, ali se mnogo toga odvija od zalogaja do odlaska u toalet.

Koliko puta sažvaćete hranu pre nego što je progutate? Malo ko to učini 30 puta, koliko je potrebno, svi uvek žurimo ili smo nečim ometeni za vreme jela. Ko ima vremena za žvakanje?

Međutim, takve sitnice mogu izazvati nadutost, stvaranje gasova, podrigivanje i težinu u želucu. Čak i kad to uspete da izbegnete, verovatno osećate potrebu da odspavate jer ste ostali bez energije kad probavni sistem počne da razgrađuje hranu.

Probavni enzimi

Telo prirodno luči enzime koji su potrebni za razgradnju hrane i apsorpciju nutrijenata. Enzimi se luče u usnoj šupljini, u želucu i tankom crevu, a pankreas je jedan od najvažnijih organa koji učestvuje u lučenju enzima. Enzimi koji učestvuju u razgradnji hrane su:

  • lipaza (razgrađuje masti)
  • amilaza (razgrađuje ugljene hidrate) i
  • proteaza i peptidaza (razgrađuju proteine).

Kad se hrana razgradi na molekule – monosaharide, aminokiseline, masne kiseline, vitamine, minerale – oni se apsorbuju kroz ćelijski zid creva u krvotok i odlaze do drugih delova tela.

Mnogo je faktora koji utiču na sposobnost tela da sintetizuje potrebne enzime i dovoljnu količinu za adekvatnu probavu hrane (starost osobe, stres, genetika, promene u ishrani, nedovoljno telesne aktivnosti i sna, konzumacija alkoholnih pića, loše stanje creva i poremećaji kao što su cistična fibroza, hronični pankreatitis i karcinom pankreasa).

Ponekad zdrava ishrana i zdrav način života nisu garancija da će telo proizvoditi dovoljno potrebnih probavnih enzima. To može dovesti do usporene probave i neprijatnih simptoma – nadutosti i prekomernog stvaranja gasova. Ovakve okolnosti dovode do malapsorpcije (kad naš probavni sistem ne uspeva iz namirnica da uzme dovoljnu količinu hranljivih materija), gubitka nutrijenata, slabosti, umora i povećane osetljivosti na bolesti. Nadutost može biti i jedan od simptoma celijakije ili sindroma iritabilnih creva.

Kako nadoknaditi manjak enzima?

Ono što je uvek prva preporuka kod problema s probavom jeste da se prilagodi ishrana. Verovatno znate koja hrana vam stvara najviše tegoba pa je te namirnice poželjno konzumirati ređe i u manjim količinama. Obično su to teže probavljive namirnice poput pasulja i ostalih mahunarki, zelenog povrća (kelj, kupus), za neke su to mleko i mlečni proizvodi ili pak gluten.

Brza i masna hrana treba duže da se svari zbog veće količine masti koja se vari teže od ugljenih hidrata i proteina pa bi trebalo pripaziti na način pripreme i konzumirati više kuvanih obroka. Osim toga, možete uvrstiti u svoju prehranu više namirnica koje prirodno sadrže enzime: ananas – bromelain, papaja – papain. Osim ananasa i papaje, sličan učinak pokazuju smokve, kivi, brokoli, đumbir itd. Važno je pritom konzumirati te namirnice sveže, dok su enzimi aktivni.

Na tržištu postoje dodaci ishrani koji sadrže enzime koji olakšavaju razgradnju hrane i time postižu dobru probavu i apsorpciju nutrijenata, bez neželjenih simptoma. Ono što je važno jeste da enzimi imaju zaštitni sloj koji će preživeti kiselo okruženje u želucu, kako bi enzimi ostali aktivni do mesta delovanja. Ukoliko su u kombinaciji s dobrim bakterijama i vitaminima B grupe, povećaće broj dobrih bakterija u crevima, dok će vitamini B grupe doprineti normalnom metabolizmu energije, normalnoj funkciji sluznice i imunološkog sistema.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.