Kako vratiti energiju i pobediti letnji umor?

Da li vam sparno leto oduzima energiju i stvara osećaj umora i iscrpljenosti? Ako patite od „letnjeg umora“, verovatno se često osećate iscrpljeno, gubite apetit i san, osećate stres i nedostatak motivacije. Neke osobe su čak sklone prehladi svakog leta.

Zašto smo umorni?

Sa suncem i porastom temperatura organizam je aktivniji, šire se krvni sudovi i pada pritisak. Promene u životnom stilu, ishrani, nedovoljna hidratacija i nekvalitetno spavanje takođe mogu negativno uticati na našu energiju.
Neki naučnici povezuju letnji umor s padom imuniteta, ali mehanizam nije sasvim jasan. Još jedna pretpostavka leži u ulozi povezanosti mozga i creva (gut-brain axis).

Jeste li znali da creva zovemo „drugi mozak“?

Komunikacija mozga i creva je esencijalna za održavanje homeostaze, tj. stanja ravnoteže u organizmu. Nakon brojnih studija, pokazalo se da mikroorganizmi iz creva mogu regulisati raspoloženje, kognitivne sposobnosti, bol itd.
Dobrim bakterijama u našim crevima možemo da zahvalimo za proizvodnju čak 90% serotonina (hormona sreće) i neurotransmitera GABA koji doprinose opuštanju i smanjenju stresa, pa samim tim i kvalitetniji san. Osobe koje loše spavaju češće pate od iscrpljenosti.

Kako vratiti energiju i vitalnost?

1. Ishrana

Smatra se da je mediteranska ishrana jedna od najzdravijih. Birajte sezonsko voće i povrće, izbegavajte termičku obradu kako biste iskoristili sve vitamine i minerale koje namirnice sadrže. Piletina, ćuretina i riba su takođe odličan izbor, uz malo maslinovog ulja.

2. Voda                                                                       

Pazite na dnevni unos tečnosti, izbegavajte gazirane i zaslađene napitke, pa radije odaberite vodu. Leti organizam gubi mnogo više tečnosti i elektrolita, zato je važno piti dovoljnu količinu vode tokom dana kako bi organizam normalno funkcionisao.

3. Vežbe

Iako nam se čini da smo ponekad preumorni za vežbanje, upravo nam fizička aktivnost pomaže u vraćanju energije. Samo 20 minuta dnevno čini mnogo za ceo organizam, a posebno za naš kardiovaskularni i respiratorni sistem, kao i mozak.

4. Vitamini B kompleksa

Stres, fizički napor i starenje povećavaju potrebu za unosom vitamina B grupe. Nedostatak vitamina B može dovesti do neželjenih simptoma, pa čak i poremećaja poput anemije. Vitamini B grupe učestvuju u važnim procesima u nervnom i imunološkom sistemu, i u proizvodnji energije iz hrane.

5. Dobre bakterije u probavnom sistemu

Da bi se hrana koju smo uneli, zajedno sa svim nutrijentima, dobro svarila, apsorbovala kroz creva i da bi organizam mogao da ih iskoristi, važno je da su creva u dobroj formi i da su prisutne dobre bakterije. One će razgraditi materije koje su za čoveka nesvarljive i proizvesti vitamine i druge supstance važne za naše zdravlje i za zdravlje crevne sluzokože.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.