Kako zaustaviti proliv kod dece

Proliv je jedna od najčešćih bolesti kod dece. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, ako dete ima dve do tri vrlo meke ili vodenaste stolice u jednom danu, reč je o prolivu. Od normalne stolice razlikuje se po mirisu i boji, ponekad se može naći sluz, a često može izazvati crvenilo i iritaciju rektalnog područja.

Šta uzrokuje pojavu proliva kod dece? 

Kod dece u vrtiću moguća je češća pojava proliva zbog veće izloženosti virusima, bakterijama, parazitima i ostalim uzročnicima. Najčešći uzročnici proliva su virusi, pre svega rota virus. Do pete godine života skoro svako dete se zarazi rota virusom, posebno ako ide u vrtić. Glavni način prenosa rota virusa je preko kontaminiranih ruku i usta, iako se virus može preneti i preko kontaminiranih površina i predmeta kao što su igračke i pribor za jelo.

Osim usled delovanja virusa, proliv se može javiti i tokom lečenja antibioticima, i to čak kod 40 % dece i 15 % odraslih. To se događa zato što primena antibiotika uništava kako loše, tako i dobre bakterije crevne mikroflore. Zato se tokom antibiotske terapije preporučuje deci povećan unos dobrih bakterija probiotičkih kultura koje mogu biti korisne za vraćanje ravnoteže crevne mikroflore što dovodi do bržeg oporavka.

Proliv može biti izazvan i pojačanim unosom hrane koja ima laksativno dejstvo, poput šljiva, krušaka, voćnih sokova, ovsenih pahuljica, zato treba paziti da se ne pretera ni sa jednom namirnicom. Proliv u tom slučaju ne traje dugo, dan do dva, a može se izbeći pravilnom i raznovrsnom ishranom.

Dijareja je i jedan od simptoma alergijske reakcije na određenu namirnicu. Stoga je važno pratiti tabelu alergenih namirnica kako biste mogli isključiti one na koje reagujete. Neke najčešće alergene namirnice su mleko, jaja, riba, orašasti plodovi (posebno kikiriki), jagode i pšenica (zbog glutena).

Još jedan uzročnik dijareje je “pokvareni” želudac. To se često događa u toplijim mesecima kada je izuzetno važno kako je uskladištena hrana i kao posledica toga promena hrane tokom putovanja i raznih izleta. Naime, dečji želudac je izuzetno osetljiv i dovoljna mu je samo mala količina štetnih materija da reaguje.

Kako zaustaviti proliv kod dece?

Iako je vrlo neugodan, proliv je zapravo samopomoć organizma pri čišćenju nakupljenih toksina iz tela.

Najvažnije je voditi računa o tome da deca ne dehidriraju, i to pravilnim unošenjem tečnosti i elektrolita. Potrebno je izbegavati sokove i zaslađene čajeve jer takvi napici sadrže mnogo šećera, fruktoze i saharoze, koji pojačavaju simptome proliva i njegovo trajanje.

Povećanje broja dobrih bakterija u crevima može biti od pomoći za uspostavljanje ravnoteže crevne mikroflore. Danas se dobre bakterije mogu pronaći u obliku raznih dodataka ishrani sa živim bakterijskim kulturama laktobacilima i glukooligosaharidima i vitaminima B grupe.

Ako primetite znakove dehidracije, simptome koji traju već dva dana ili dete odbija tečnost, obavezno se javite pedijatru.

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.