Letnje probavne smetnje

Zbog visokih temperatura hrana se leti mnogo brže i lakše kvari, a mikroorganizmi koji uzrokuju probavne smetnje brže se razmnožavaju. Saznajte kako da što uspešnije otklonite simptome probavnih smetnji.

Za vreme letnjih vrućina potrebno je obratiti pažnju na kvalitet hrane i stanje namirnica koje konzumiramo, pri čemu treba voditi računa o roku trajanja namirnica, uslovima u kojima su bile čuvane i njihovom izgledu. Ponekad je već na prvi pogled očigledno da određenu namirnicu nije najpametnije pojesti jer je znatno promenila svoj izgled ili miris pa nam ne ulivaju poverenje da će nakon što je pojedemo sve biti u redu. Ovo se posebno odnosi na namirnice životinjskog porekla, koje pre upotrebe treba termički dobro obraditi jer se u tim proizvodima mogu naći opasne bakterije koje uzrokuju salmonelu, uz simptome kao što su visoka temperatura, proliv i povraćanje.

Kako biste sprečili mogućnost dobijanja proliva, važno je odoleti želji da voće i povrće iz naše bašte probamo istog trena kad ga uberemo. Takve namirnice pre upotrebe treba dobro oprati jer mogu biti izvor probavnih smetnji. Važno je obratiti pažnju i na kvalitet vode koju unosimo tokom velikih vrućina. Voda koju smo, na primer, ostavili u automobilu u bočici još pre dva dana može biti pogodna za razmnožavanje raznih patogenih mikroorganizama, posebno ako ona prethodno nije bila propisno zatvorena.

Ako već imate simptome proliva, pijte mnogo tečnosti jer zbog visokih temperatura i proliva postoji opasnost od dehidracije. Konzumirajte laganije namirnice kako vaš organizam ne bi dodatno bio opterećen teškom hranom, a u ponovnoj regulaciji crevne flore važnu ulogu će imati dobre bakterije iz mlečnih proizvoda, ali i preparati kao što je JGL-ov Prolife. On je već 20 godina jedan od najpopularnijih dodataka ishrani s dobrim bakterijama. Različite formulacije će zadovoljiti sve životne potrebe kad je zbog neravnoteže crevne mikroflore potrebno povećati broj dobrih bakterija u crevima. Prolife je dodatak ishrani koji sadržava žive bakterijske kulture, preporučene doze vitamina B grupe i glukooligosaharid.

Pored toga, nadoknadite gubitak elektrolita izotoničnim napicima ili elektrolitskim preparatima (aktivni ugalj pomaže u pročišćavanju probavnog trakta od mikroorganizama koji uzrokuju probavne tegobe). Stoga potražite pomenute proizvode u obližnjoj apoteci i uspešno prebrodite simptome letnjih probavnih smetnji.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.