Letnje viroze i kako ih izbeći

Osim vremena i dovoljne količine novca, za savršeno leto važno je i dobro zdravlje. Ako nismo zdravi, ne možemo uživati u svim radostima koje nam donosi leto. Kako izbeći različite viroze koji mogu pokvariti mnogima najdraže godišnje doba, saznajte ovom u tekstu.

Premda uglavnom hladnija i kišnija razdoblja percipiramo kao vreme kad je potrebno pojačano pripaziti na svoje zdravlje, i leti nam prete različiti virusi. Iako suvo godišnje doba i vruć vazduh uglavnom ne pogoduju razvoju virusa koji napadaju disajne organe kao što je to slučaj zimi, visoke temperature ipak pogoduju nastanku raznih želudačnih virusa. Zbog visokih temperatura hrana se mnogo brže i lakše kvari, a i mikroorganizmi koji uzrokuju probavne smetnje brže se razmnožavaju.

Zato je leti potrebno obratiti posebnu pažnju na kvalitet hrane koju konzumiramo. Važno je voditi računa o roku trajanja pojedinih namirnica, uslovima u kojima su bile čuvane i posebno obratiti pažnju na promene njihovog izgleda. Ponekad je dovoljno samo videti namirnicu da bismo zaključili kako je možda i nije najpametnije pojesti.

Zbog visokih temperatura hrana se mnogo brže i lakše kvari, a i mikroorganizmi koji uzrokuju probavne smetnje brže se razmnožavaju. Stoga je leti potrebno obratiti posebnu pažnju na kvalitet hrane koju konzumiramo.

Ovo se posebno odnosi na namirnice životinjskog porekla, koje pre upotrebe treba termički dobro obraditi. Voće i povrće iz naše bašte mami nas svojom bojom i intenzivnim mirisom da ga odmah probamo, ali treba biti oprezan. Pre konzumiranja je važno da se dobro opere jer ono može biti uzrok probavnih tegoba.

Obratite pažnju na to kakva je voda koju pijete kad su velike vrućine. Ustajala voda je pogodna za razmnožavanje raznih patogenih mikroorganizama, a leti se zbog visokih temperatura, pojačanog znojenja i bržeg isparavanja vode možemo zateći u situaciji kad smo toliko žedni da razmišljamo o mogućnosti da posegnemo i za tekućinom koja možda već nekoliko dana stoji u boci u našoj blizini. Važno je znati da i ta voda može biti izvor zaraze, posebno ako boca nije bila dobro zatvorena.

Leti opasnost vreba i iz klima-uređaja. Zbog filtriranja vazduha oni u sebi zadržavaju razne mikroorganizme pa je potrebno voditi računa o tome da se redovno i propisno održavaju.

Ako ste ipak zanemarili sve prethodno navedene mere opreza i već imate simptome kao što su proliv ili povraćanje, ublažite ih uz sledeće savete. Pijte mnogo tečnosti jer zbog visokih temperatura i jakog proliva ili povraćanja postoji velika mogućnost dehidracije. Nadoknadite gubitak elektrolita izotoničnim napicima ili elektrolitskim preparatima iz apoteke. Uzmite i aktivni ugalj jer on pomaže u pročišćavanju probavnog trakta od mikroorganizama koji uzrokuju tegobe.

Takođe, opredelite se za dijetalnu ishranu kako se vaš organizam ne bi dodatno opteretio teškim namirnicama. Dobre bakterije iz mlečnih proizvoda ili koncentriranih farmaceutskih proizvoda će imati važnu ulogu u ponovnoj regulaciji vaše crevne flore, pa zato koristite i takve namirnice.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.