Pet saveta za bolju probavu

Moderan i ubrzan način života ima nepovoljan uticaj na našu probavu. Stres, neredovni obroci i nekvalitetna hrana mogu dovesti do brojnih problema s probavnim sistemom. Zato vam donosimo pet saveta o tome kako sačuvati zdravo funkcionisanje probave.

Ne preskačite doručak!

On je najvažniji obrok jer vam daje prvu dozu energije koja će vam pomoći da uspešno zakoračite u dan. Daće vam i početni osećaj sitosti koji će vas sprečiti da se prejedate u toku dana.

Jedite raznoliko

Različita ishrana koja obiluje zdravim namirnicama preko je potrebna kako bi organizam iz hrane dobio sve što mu treba. Takođe, hrana koja se vari različitim tempom važna je da bi vaš probavni sistem ostao u formi. Uzimajte dovoljno vlakana, proteina i zdravih masti. Ako tokom dana uglavnom  sedite, izbegavajte velike količine ugljenih hidrata, posebno onih nastalih na bazi prerađenih žitarica.

Žvaćite hranu

Dok jedete, pokušajte da se fokusirate na činjenicu da je vaš glavni zadatak samo to. Pritom dobro sažvaćite hranu prije gutanja. Naime, veći komadi hrane stvoriće osećaj težine u želucu i zahtevati duži proces probave.

Pijte dovoljno tečnosti

Šest do osam čaša vode dnevno optimalan je unos tečnosti, a tečnost je telu potrebna da ga podstakne na pravilno i redovno izlučivanje štetnih i nepotrebnih stvari iz organizma. Stoga, vodite računa o redovnoj hidrataciji organizma.

Proizvodi s dobrim bakterijama

Dobra probava zavisi i od količine dobrih bakterija koje se nalaze u našim crevima i pomažu u razgradnji hrane. Stres može narušiti njihovu koncentraciju i poremetiti našu probavu. Važno je unositi fermentisanu i mlečnu hranu bogatu dobrim bakterijama ili uzeti dodatak ishrani kao što je Prolife suspenzija, koja sadrži žive bakterijske kulture i vitamine B grupe. Prolife suspenzija povećava broj dobrih bakterija u crevima. Odličnog je ukusa breskve i pogodna za decu i osobe koje ne vole tablete.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.