Pravilna ishrana na putovanju

Pridržavanje zdravih navika i načina ishrane izazovno je samo po sebi, a pogotovo u situaciji kad celog dana hodate ili jurite nekuda. Bez obzira na to putujete li na odmor ili poslovno, osnove pravilne ishrane moraju se znati kako biste vi, vaše telo i zdravlje što lakše podneli napore putovanja.

Prvo i osnovno – ne preskačite doručak! On je važan obrok, ali na putovanjima bi trebalo da je obavezan, s tim da se šoljica kafe ili soka ne računaju kao doručak. Neka bude lagan, zdrav, ali i obilan jer će vam on dati energiju potrebnu da savladate sve napore na putovanju. Žitarice bogate vlaknima s mlekom su dobar izbor, kao i jogurti i peciva. Za duža putovanja automobilom pripremite sendviče s tvrdim sirevima i suhomesnatim proizvodima, nemojte nositi hranu koja je brzo kvarljiva. Možete u plastičnoj posudici spremiti povrće, ono posebno prija uz sendviče na putovanjima. Kad krećete u razgledavanje, obavezno ponesite neko voće, barem tri komada, i pojedite ih u razmaku od sat-dva. Banane i jabuke su najpraktičnije.

Za ručak i večeru jedite što raznovrsniju hranu jer će to osigurati uravnotežen unos nutrijenata. Odaberite zdravo i lagano, nemojte preterivati s mastima, šećerom i alkoholom, a salate i supe jedite što češće. Ako je ikako moguće nemojte preskakati obroke i ograničite razdoblja bez konzumiranja hrane na pet sati maksimalno. Izgladnjivanje tokom dana, a obilan obrok pre spavanja ometaju normalnu probavu i spavanje, stoga se uveče nemojte prejesti.

Isto tako, nemojte zaboraviti na vodu! Unos tečnosti na napornim putovanjima veoma je važan jer možete dehidrirati, a to sa sobom nosi loše posledice poput umora, glavobolja, grčeva mišića i smanjenja koncentracije. Od pića je sigurno najbolja obična negazirana voda jer bi od voćnih i slatkih sokova mogli biti još više žedni. Takođe, budite umereni s pićima koja sadrže kofein i nemojte ih koristiti kao zamenu za hranu.

Možda je najbolji savet je da se pokušate što više držati svog uobičajenog načina ishrane. Odaberite kvalitetne namirnice i pazite na redovne i umerene obroke i možete uživati u putovanju a da ne brinete o posledicama koje bi ono moglo da ostavi na vaše zdravlje. Ukoliko zbog promene navika i stresa dođe do poremećaja crevne mikroflore i posledičnoprobavnih smetnji, mogu biti korisni proizvodi koji povećavajući broj dobrih bakterija u crevima.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.