Prirodna rešenja za bolju probavu

Spora probava uzrokuje nadutost, pa i zatvor, što može ozbiljno da muči i po nekoliko dana. Ali postoje namirnice koje pokreću rad creva i ljudskog probavnog sistema, a koje mogu pomoći u borbi s opstipacijom.

Maslinovo ili laneno ulje su namirnice koje zbog svoje konzistencije mogu “podmazati” probavni sistem i omogućiti mu da lakše izbaci nesvarene ostatke hrane koji su se nakupili u crevima. Pomoć u probavi je tek jedno od vrednih svojstava tih lekovitih namirnica.

Zdrava prehrana svakako je najbolji saveznik zdrave probave. Namirnice bogate vlaknima trebalo bi da imaju znatan udeo u ishrani osoba koje pate od spore probave. Naime, vlakna prirodno privlače tečnosti iz organizma, što stolicu čini mekšom i ona lakše napušta probavni trakt. Namirnice bogate vlaknima su brokoli, marela, jabuka, šljiva, kruške, orašasto voće i krompir (ali nikako pržen).

Zdrava ishrana je najbolji saveznik zdrave probave.

Limun (osim što koristi pri otvaranju disajnih puteva kod jakih prehlada) može pomoći i u pokretanju probave: limunov sok i kiselina podstiču izlučivanje, ali i uklanjaju toksične i nesvarene materije koje se nakupljaju uz zid debelog creva.

Kafa, kao jedan od najpoznatijih prirodnih diuretika, takođe može učiniti čuda, posebno ujutro. Međutim, važno je obratiti pažnju na količinu. Naime, ako preterate s količinom kafe, ona će imati potpuno suprotan efekat – kofein je dehidrat koji će iz stolice izvući tečnost koja bi vam omekšala stolicu.

U borbi s probavom od pomoći vam mogu biti i enzimi dostupni u obliku dodataka prehrani u kombinaciji s dobrim bakterijama, kao što su Prolife enzimi. Zdravom ishranom i redovnim vežbanjem, vaša probava će dobiti pravilan tempo te će vam tako život učiniti lakšim.

 

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.