Šta je to hrana za dobre bakterije?

Jeste li nahranili svoje bakterije?

Mi smo u stalnom kontaktu s mikroorganizmima. Štaviše, ne možemo da živimo bez njih jer su mnogi zaslužni za probavu hrane u našim crevima. U našem sistemu za varenje ima čak 10 puta više bakterija nego ćelija. Ova složena simbioza omogućava probavu hrane koje naša creva apsorbuju, a telo koristi za zdrav i normalan život.

Kad je reč o održavanju zdravlja crevne mikroflore, prvo o čemu se govori su dobre bakterije. Ali veliku ulogu imaju i nesvarljivi sastojci (vlakna) koje unosimo u svoj organizam ako jedemo raznovrsno voće i povrće kao što su beli i crni luk, banane i špargla.

Jedan od najpoznatijih takvih sastojaka je glukooligosaharid. Ono po čemu je poseban za ljudski organizam jeste to što ne postoji enzim koji bi ga razgradio, te na taj način dolazi neoštećen do ciljanog mesta delovanja, a to su creva. Glukooligosaharidi pozitivno utiču rast i aktivnost određenih bakterija u crevima (bifidobakterije i laktobacili) koje nazivamo i dobre bakterije. Drugim rečima, oni su hrana za naše dobre bakterije čiji je broj i raznovrsnost važna za ravnotežu crevne mikroflore.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.