Šta treba znati o proizvodima s dobrim bakterijama?

Dobre bakterije su popularna tema o kojoj raspravljaju naučnici, ali i svi koji brinu o svom zdravlju. Danas se mogu naći u raznim oblicima, u hrani ili kao dodaci ishrani.

Kako pomažu dobre bakterije?

Delovanje dobrih bakterija zasniva se na njihovom povećanju u probavnom sistemu i vraćanju ravnoteže crevne mikroflore. Važno je „hraniti“ dobre bakterije kako bi održale svoj broj i raznolikost u odnosu na loše bakterije, i tako očuvale normalnu funkciju probave i sluznice creva.

Postoje slučajevi kad je ravnoteža poremećena zbog stresa, promene ishrane, uzimanja lekova, infekcija ili upalnih stanja i bolesti creva. U tim slučajevima je veoma važno nadoknaditi dobre bakterije koje će omogućiti normalnu funkciju creva.

Takođe, sve više naučnika dolazi do spoznaje o povezanosti funkcije creva i drugih organskih sistema, poput neurološkog i imunološkog, a upravo se dobrim bakterijama pridaje velika važnost u tom procesu.

Zašto nekima ne pomažu?

Postoji više razloga zašto pojedinci ne osećaju delovanje dobrih bakterija. Danas znamo da nije svejedno koju ćemo vrstu bakterija odabrati za koju tegobu, budući da bakterije različito deluju.

Izbor vrste

Nije svejedno koju ćemo vrstu bakterija odabrati za koju tegobu. Najčešće se u dodacima ishrani nalaze bakterije Lactobacillus ili Bifidobacterium, kojih ima oko 3.000 poznatih vrsta.

Broj živih bakterija

Svaki dodatak ishrani koji sadrži dobre bakterije treba da ima jasno naznačenu vrstu, ali i broj živih bakterija, iskazanih kao broj CFU (Colony Forming Units). Obično se radi o milijardama (109), ali broj koji je potreban da bi preparat bio delotvoran takođe zavisi od vrste. Neke bakterijske vrste stvaraju spore i bolje preživljavaju kiselo okruženje želuca pa je potreban mnogo manji broj dobrih bakterija za delovanje.

Tehnologija proizvodnje

Da bi dobre bakterije naselile naš probavni sistem, one moraju da budu žive, a da li će biti žive u trenutku uzimanja zavisi od tehnologije proizvodnje. Da bi bile žive, bakterijama su potrebne voda, hranljive materije i optimalna temperatura. U proizvodnji velikih količina bakterija upotrebljavaju se bioreaktori koji omogućavaju optimalne uslove, ali ostatak procesa zavisi koliko će bakterija preživeti do konzumiranja.

Pokazalo se da je najbolji način liofilizacija, odnosno sušenje proizvoda u zamrznutom stanju, a proces ne uništava bakterije već one samo dolaze u stanje mirovanja. Proizvodi s liofilizovanim živim bakterijama mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, a u telu se bakterije rehidriraju i aktiviraju.

U roku trajanja bakterije uglavnom ostaju žive prema datumu naznačenom na ambalaži. Jedan od patenata kako sačuvati vitalnost dobrih bakterija jeste „Dry Fill Process“ – proces suvog punjenja, koji se kombinuje s inovativnom bočicom u tri faze: dobre bakterije i ostali aktivni sastojci nalaze se u čepu, zaštićeni od vlage posebnim slojevima koji sprečavaju njen prodor, štiteći bakterije. Studije dokazuju delotvornost takve metode u održavanju aktivnosti vode znatno ispod 0,1 tokom dve godine i to je garancija da su bakterije stabilne tokom celog roka upotrebe.

Zaključak

Kad se ispune svi važni uslovi – dobro odabrana vrsta, dovoljan broj dobrih bakterija i njihova vitalnost, učinak će biti vidljiv. Budući da svaki pojedinac ima jedinstvenu mikrofloru, poput otiska prsta, mogući su izuzeci od ovog pravila. Učinak je individualan, ali nemojte odustati nakon prvog proizvoda s dobrim bakterijama koji vam nije pomogao jer postoji pravi za vas!

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.