Vitamini B grupe

Zašto su vitamini B toliko važni?

Vitamini B grupe su esencijalni za naše zdravlje i imaju mnogobrojne funkcije u našem telu. Neophodni su za proces stvaranja energije iz hrane koju jedemo kao i proces stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Tako omogućuju svim ćelijama našeg tela dovoljnu količinu kiseonika. Za normalno funkcionisanje našeg organizma i zdrav život, telo mora raspolagati dovoljnom količinom vitamina B, a njihov nedostatak može uzrokovati bolesti i poremećaje poput anemije. Kako naše telo ne proizvodi dovoljnu količinu navedenih vitamina, potrebno je da se oni dodatno unose raznovrsnom hranom i dodacima ishrani.

Gde možemo pronaći vitamine B grupe?

Zeleno povrće, meso, riba, jaja, mlečni proizvodi i žitarice su bogati vitaminima B. Međutim, ponekad je unos dovoljne količine navedenih vitamina potrebno ostvariti putem dodataka ishrani.

Koje vrste vitamina B postoje?

Najvažniji vitamini ove grupe jesu B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12.

  • vitamin B1, poznat i kao tiamin, nalazi se u celom zrnu žitarica, mahunarkama, govedini i svinjetini. Aktivan je u reakcijama stvaranja energije, kao i u metabolizmu aminokiselina i ugljenih hidrata. Nedostatak vitamina B1 je poznat kao beriberi poremećaj, karakteriše ga gubitak težine, povraćanje, slabost mišića, razdražljivost, a u težim slučajevima srčanom disfunkcijom i pojavom perifernih edema. Jedna od važnijih karakteristika B1 vitamina jeste regulacija apetita. Preporučeni dnevni unos za odrasle muškarce iznosi 1,2 mg, a za žene 1,1 mg.
  • vitamin B2, odnosno riboflavin, bitan je u metabolizmu masti, ugljenih hidrata, proteina i mnogim enzimskim reakcijama. Proizvodi bogati navedenim vitaminom su mleko, mlečni proizvodi, mahunarke, nemasno meso i riba. Navedeni vitamin značajan je u održavanju sluznice probavnog sistema i zdravlja jetre. Preporučeni dnevni unos je 1,3 mg za odrasle muškarce i 1,1 mg za žene.
  • piridoksin, poznatiji kao vitamin B6, nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima, ali je najviše prisutan u mesu, mahunarkama i orašastim plodovima. Deluje u mnogim enzimskim sistemima, naročito metabolizmu, a posebno je važan za sintezu hema, bitnog u prenosu kiseonika. Kao i dosad spomenuti, vitamin B6 važan je u pravilnoj probavi jer je upravo on zaslužan za razgradnju proteina. Preporučeni dodatak ishrani za vitamin B6 je od 1,3 do 2,0 mg za odrasle osobe. Simptomi njegovog nedostatka uključuju slabost, dermatitis, heliozu i anemiju.
  • vitamin B12 ili kobalamin je važan u metabolizmu RNA, proteina i lipida, kao i u sintezi hemoglobina. Osim toga, važan je u prenosu nervnog impulsa. Simptomi koji se javljaju zbog nedostatka vitamina B12 jesu teške anemije, probavne smetnje, anoreksija, razdražljivost, apatija i gubitak pamćenja. Preporučeni dnevni unos je 2,4 µg za odrasle osobe.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.