Zašto su nam potrebne dobre bakterije?

Najpoznatije vrste dobrih bakterija

U našim crevima žive milioni mikroorganizama, a većina njih su bakterije. Bakterije koji žive zajedno sa svojim domaćinom zovu se još i dobre bakterije. Laktobacile i bifidobakterije, dobre bakterije koje se nalaze u našim crevima dobijamo od majke za vreme porođaja, preko vaginalne sluznice ili majčinog mleka. Za dobrobit i zdravlje creva, važno je da je crevna mikroflora u ravnoteži. To znači da loše (patogene) bakterije ne smeju da prevladavaju nad dobrim bakterijama.

Većina probavnih problema ima zajednički naziv, a to je narušena ravnoteža crevne mikroflore. Uglavnom se javlja kao posledica stresa, neuravnotežene ishrane, posle uzimanja nekih lekova (posebno antibiotika) kao i kod povišene telesne temperature.

U takvim slučajevima je korisno povećati broj dobrih bakterija u crevima i tako vratiti ravnotežu crevne mikroflore.

Laktobacili ili bakterije mlečne kiseline su najpoznatije kao dobre bakterije.

Njihova uloga je višestruka:

  • zaštitna, jer sprečavaju rast i aktivnost loših bakterija
  • učestvuju u procesu probave hrane i proizvodnje enzima
  • stimulišu razvoj i funkciju imunološkog sistema

Bifidobakterije takođe imaju važnu ulogu jer proizvode kratkolančane masne kiseline koje su hrana za druge dobre bakterije, a služe i kao izvor energije za ćelije creva. Takođe, prisutnost kratkolančanih masnih kiselina dodatno snižava pH vrednost i tako se potiskuje razvoj patogenih mikroorganizama.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.