Zdrav doručak za jačanje imuniteta

Zdrava ishrana je veoma važna u očuvanju našeg zdravlja, a posebno u izgradnji imuniteta organizma. Doručak je naš prvi dnevni dodir s hranom i smatra se najvažnijim obrokom u danu jer nam pruža prvu dozu energije da bismo uopšte počeli dan. Stoga je važno da se u tom prvom unosu hrane nađe i nešto zdravo, što će nam pomoći da očuvamo vitalnost i imunitet tokom dana.

Kao i drugi obroci, i doručak bi trebalo da bude sastavljen od različitih namirnica, s obzirom na njihovu različitu ulogu u normalnom funkcionisanju našeg organizma. Dakle, prvi korak prema tome da doručak bude zdrav jeste da njegov sadržaj bude raznovrstan. Kako je reč o prvom obroku koji treba da nam osigura energiju za nastavak dana, ne moramo se opterećivati količinom kalorija koje unosimo u organizam, niti količinom ugljenih hidrata jer će se ubrzo nakon doručka ta energija potrošiti.

Ako u hladnijim mesecima želite da zaštitite organizam osiguravši mu adekvatnu dozu vitamina i drugih korisnih nutrijenata, pobrinite se za to da vaš doručak bude sastavljen od različitih namirnica, a jedna od njih je svakako sveže voće.

Ako u hladnijim mesecima želite da zaštitite organizam osiguravši mu adekvatnu dozu vitamina i drugih korisnih nutrijenata, pobrinite se da vaš doručak bude sastavljen od različitih zdravih namirnica. Neka jedna od njih bude sveže voće, a u kom obliku, to odlučite sami – to može biti sveže isceđen sok, smuti napravljen od jedne ili više vrsta voća ili voće jednostavno narežete na komadiće i pomešajte sa zobenim pahuljicama. Mogućnosti su nebrojene, ali važno je da je voće deo doručka jer, osim dragocenih vitamina, ono bogatstvom vlakana blagotvorno deluje i na naš probavni sistem. Mnogima je omiljena kombinacija za doručak zobene pahuljice i voće, ali je i kuvani ječam odličan u takvim kombinacijama. Zobene pahuljice i voće možete pomešati s običnim jogurtom koji sadrže brojne materije korisne za izgradnju imuniteta pa ih svakako nastojte uvrstiti u doručak. Dobre bakterije čine još jedan odbrambeni stub našeg imuniteta, a konzumacijom takvih mlečnih namirnica u telo se unose i drugi zdravi i vredni sastojci kojima obiluju mlečni proizvodi. Ako ste za doručak izabrali kiselu jabuku ili neko drugo manje slatko voće, tim sastojcima dodajte i kašičicu meda. Dokazano je da kašičica meda dnevno pomaže u borbi s raznim virusima i bakterijama, s obzirom na to da med deluje antiseptički, a od davnina je poznat i kao najbolji prirodni zaslađivač. Tako spremljen doručak je idealan za početak dana.

Ako uz to želite i nešto popiti, odlučite se za sveže isceđen voćni sok ili zeleni čaj začinjen kriškom limuna. Takav čaj bogat je antioksidansima, a vitamin C iz limuna poništava negativno delovanje tanina iz zelenoga čaja koji može smetati pri apsorpciji gvožđa iz voća i povrća. Na taj način ćete u telo uneti lekovite sastojke i okrepiti se za novi dan.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.